sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Bocun kaviokuume

Ypäjän Hevossairaalassa. Totiset on ilmeet.

Maanantai-iltana kun hain hevosia sisään, huomasin Bocun ontuvan oikeaa etujalkaansa. Tutkailin sitä käytävällä mutta en löytänyt mitään ihmeellistä, ei turvotusta eikä reikiä tms. Tiistaiaamuna olikin sitten selvempi oire, oikea etukavio oli sisäsivulta selkeästi lämmin ja siinä tuntui pulssi. Ensimmäisenä mieleen tuli kaviokuume, mutta koska toisessa jalassa ei tuntunut pulssia, mietin josko sille olisi tulossa paise. Viikonloppuna nimittäin se kolhi itseänsä kun isäntä oli päästämässä sitä karsinaan ja minä muistutin ottamaan riimun pois, isäntä nappasi uudestaan riimusta kiinni ja poni pelästyi ja hyppäsi superhessuloikan takaperin kiertäen. Ajattelin, että tässä hässäkässä se on hyvinkin voinut kolhia kavionsa. Varasin heti klinikka-ajan keskiviikolle Ypäjän hevossairaalaan.

Keskiviikkona lähdimme aamusta ajelemaan Bocu kyydissä Ypäjälle, jossa eläinlääkäri katsoi liikkeet ja ponin etujalat röntgenkuvattiin. Bocu sai kehuja kunnostaan, ei ollut yhtään liian lihava ja myös käytöksestään, kuvat otettiin ilman rauhoitusta.
Kuvista sitten paljastuikin ikävä yllätys, kaviokuumehan se sitten kuitenkin oli. Kavioluun rotaatio oli 12 astetta, mikä on aika huono juttu. Kuulemma ennen vanhaan yli 10 asteen rotaatiot tarkoittivat automaattisesti tappotuomiota mutta nykytietojen valossa hevosen kivuliaisuus/kivuttomuus vaikuttaa myös asiaan. Bocuhan antoi nostella jalkoja ihan hyvin ja liikkuikin ihan hyvin, tässä vaiheessa se ontui enää ravissa.
Hoito-ohjeeksi saatiin sairaskengitys sekä kipulääkitys. Kolmen kuukauden päästä pitäisi käydä kontrollikuvissa ja sen jälkeen saa alkaa liikuttaa selästä käsin, siihen asti saa taluttamalla tehdä lyhyitä lenkkejä. Ostimme mukaan myös Formula 4 Feet -kivennäistä joka on kuulemma hyväksi kavio-ongelmaisille.
 
Onnistuinpa ottamaan kuvan jossa pää peittää
koko muun ponin. Tässä ollaan

kengityspajalla.
Koska hevossairaala on samassa rakennuksessa kengityspajan kanssa, saimme mukavasti sovittua että tekevät siellä vielä sairaskengityksen samaan syssyyn. Talutin Bocun pajalle ja ilmestymisemme oviaukosta sai aikaan välittömän ”oiiiii! ihana!” –reaktion opiskelijoiden keskuudessa. Heillä ei kuulemma juurikaan käy tällaisia pikkuasiakkaita. Koska sairaskengityksiäkin pajalle tulee harvakseltaan, kerääntyivät opiskelijat katsomaan kengitystä käytyään ensin tarkastelemassa röntgenkuvia ja eläinlääkärin antamia kengitysohjeita.
Kengitys meni hyvin, mikä omalta osaltaan kertoo ettei Bocu-parka sentään kärsi mitenkään älyttömän kovista kivuista. Bocu sai jalkaansa ns. idioottikengät eli sen omat kengät muotoiltiin ja lyötiin väärinpäin paikalleen. Näin saatiin paine pois kavion kärjeltä, mikä on se kipein paikka. Seuraava kengitys tehdään kuuden viikon päästä. Näillä keinoilla kavioiden pitäisi parantua kavion kasvaessa ja jossain vaiheessa voidaan siirtyä normaaliin kengitykseen.

Syytä yhtäkkiselle kaviokuumeelle on hankala löytää, oikein mikään ei sovi kuvioon. Poni on kuitenkin sopivassa lihavuuskunnossa eikä saa väkirehuja. Toki voihan heinässä olla ollut sokerisempi erä, joka on ongelmat aiheuttanut. Toistaiseksi ainakin Bocu saa heinänsä liotettuna ja ostimme klinikalta mukaan myös Formula 4 Feet –kivennäisvalmistetta tukemaan paranemista.

Tiistai-iltana mieleeni juolahti hassu yhteensattuma, sekä kesällä kun Boculla oli edellisen kerran ongelmia kavioiden kanssa että nyt tällä kertaa poni on saanut rokotuksen joitain viikkoja aiemmin. Bocua ei ole meillä ollessa rokotettu ennen kuin viime kesänä ja silloin alkoivat ongelmat ensimmäisen kerran. Outo yhteensattuma kerta kaikkiaan.

Sen verran jäi vaivaamaan tuo rokotuksen yhteys asiaan, että kysäisin sitä hevosmiesten tietotoimistosta eli ht:netistä. Kas kummaa, sieltä löytyi muutama kohtalotoveri (ja yllättävän vähän kettuilua).

Keskiviikkoaamuna kaviot olivat lämpimät, mutta en löytänyt enää pulssia. Sama homma illalla ja torstaiaamuna. Perjantaiaamuna kaviot olivat jo normaalin viileät. Hyvältä näyttää ainakin toistaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti