sunnuntai 14. elokuuta 2016

Miten harrastaa matkaratsastusta ilman hevosta?

Aamut on kauniita, miksi tuhlata niitä nukkumalla? (Lieto, SM 2015)

Joskus sitä löytää itsensä tilanteesta että sitä kilpahevosta seuraaviin mr-kisoihin ei olekaan.
Tässäkään tilanteessa ei kannata jäädä mukavasti loikoilemaan sinne sohvannurkkaan, vaan säilyttää kisoissa ramppaamisen tasainen rytmi. Näinollen aikainen aamuherätys säilyy rutiininomaisena eikä tunnu melkein yhtään kamalalta kun on taas aika tunkea sitä omaa vastahakoista karvapalleroa kuljetuskoppiin.

Hei me huolletaan! (Haanjamaa 2015)
Moniin tiimeihin ylimääräinen käsipari on enemmän kuin tervetullut. Huoltaminen on oiva tapa nähdä kolikon kääntöpuoli, samalla saa ideoita omiin kisarutiineihin ja tutustuu uusiin ihmisiin. Tällä tavalla verkostoitumalla saattaa löytää myös itselleen huoltoapua tulevaisuutta varten.

Todistettavasti myös toimihenkilöt ehtivät joskus syömäänkin (Liesjärvi 2015)

Kilpailujen järjestäjä pystyy kysyttäessä luettelemaan sekunnissa tusinan tehtäviä joihin tarvittaisiin tekijää. Mikäli haluat olla auringon pilkahdus kisajärjestäjän synkässä päivässä, ilmoittaudu ihmeessä vapaaehtoiseksi toimihenkilöksi. Jälleen pääsemme aiheeseen uuden oppiminen: toimihenkilön pestissä pääsee verestämään sääntöjen osaamistaan, saa paremman kokonaiskuvan kisapäivän kulusta ja jälleen oppia omaan tekemiseen.
Ei kannata jäädä pois ajatellen: "Koska en osaa." Oikeasti toimihenkilöiden tehtävät ovat melko helppoja, niitä on vaan niin pirun paljon. Esimerkiksi heti, kun ajanottaja saa kaverikseen kirjurin, homma helpottuu puolella. Ja onhan se kiva kun päivän aikana pääsee syömään ja jopa vessaankin!

No mitä hommia siellä sitten on tarjolla ja mitä niissä tehdään?

Eläinlääkäri, sihteeri ja tuomari hevosen kimpussa. (Lapua 2016)

Eläinlääkärin sihteeri
Ehkä mielenkiintoisin pesti, pääset näkemään kaikki hevostarkastukset. Eläinlääkäri tarkastaa hevosen ja sihteeri kirjaa tulokset tarkastuslappuun. Hevoselta mitataan syke sekä hengitystiheys, kuunnellaan suolistoäänet, arvioidaan kuivumista ja katsotaan liikkeet. Hyväksytään tai hylätään. Pienemmissä kisoissa sihteeri katsoo myös järjestyksen, jossa hevoset ovat tulleet sykeportista odottelemaan tarkastukseen pääsyä. Isommissa kisoissa tähän saa kyllä apua ja sykkeitä mittaamassa voi olla jo odotusalueella stewardi tai tuomari.


Tällä kelillä ei toimi enää kuin lyijykynä (ajanottaja maalilinjalla) (Vesilahti 2016)

Ajanotto
Kisoissa on kaksi ajanottopistettä: maali/taukoportilla sekä sykeportilla. Ajanottajan tehtävä on kirjata ylös aika kun hevonen ylittää maalilinjan/tulee sisään sykeportista. Näiden kahden portin välissä saa aikaa kulua tauolla 20min ja maalissa 30min.
Eli maalissa/taukoportilla aikaa ottava henkilö merkkaa ajan lomakkeeseensa ja ilmoittaa sen la-puhelimella kansliaan. Helppoa, eikö totta? No, voihan niitä hevosia tulla laukaten maaliin vaikka viisi yhtä aikaa, joten kaverin kanssa tämä homma on kyllä helpompaa. Tällaisessa tapauksessa katsotaan ensimmäiselle hevoselle tuloaika ja muut sitten järjestyksessä sekunnin välein.
Sykeportilla on hieman enemmän tehtävää, siinä kirjataan myös ensin sisääntulo (joka ilmoitetaan kanslialle), mutta tauon ollessa kyseessä siinä myös kirjoitetaan pienelle lapulle kanslian ilmoittama seuraavalle etapille lähtöaika, joka annetaan ratsukolle sen poistuessa (hyväksytystä) tarkastuksesta. Tällä pisteellä toimii sama ruuhkaohje kuin maalissakin, ensimmäiselle katsotaan aika ja seuraaville tästä sekunnin välein. Kaverista on tässäkin kovasti hyötyä, kaikki ratsastajat eivät muista lappua pyytää niin siinähän sitten kirmaat niiden perässä pitkin huoltoaluetta.

Sykeportin henkilö kököttää kuvassa koivun alla (Liesjärvi 2015)
Liikenteenohjaus
Ainakin omasta mielestä tylsin paikka, ohjaat saapuvia kilpailijoita parkittamaan tiiviisti ja sitten juokset perässä kun ne ajavat aivan eri suuntaan kuin mitä olit ohjeistanut. Jos olet virtuoosimainen tetriksen pelaaja, siitä taidosta on hyötyä tässä hommassa sitä enemmän mitä vähemmän on parkkitilaa.

Buffetin tiskin takaa voi löytyä mitä vaan (Kuuma Halloween 2015)
Buffetti
Kisojen leppoisin pesti, sen kun keittelet kahvia ja toimihenkilösoppaa, rahastat asiakkaita ja teet laadunvalvontaa maistelemalla tuotteita koko päivän. Toki buffa saatetaan perustaa mitä eksoottisempaan paikkaan, joten satunnainen rankkasade, lumituisku tai ampiaisparven hyökkäys saattaa hiukan latistaa tunnelmaa.

Reittiselostus menossa (Liesjärvi 2015)

Reittimestari
Varmasti kisojen fyysisesti rankin homma, ajat kisareitit ja hyppäät autosta pois n. tuhat kertaa sitoaksesi reittimerkin puun oksaan tai sitten paukutat sen kepukkaan kiinnitettynä maahan. Ja luultavasti kisojen päätytyyä ajat samat reitit ja hyppäät taas sen tuhat kertaa autosta poimimaan reittimerkit pois.
Reittimestari pitää myös joka luokalle oman reittiselostuksen n. 45minuuttia ennen luokan lähtöaikaa.

Kanslia
Kisapäivän hermokeskus, jossa tapahtuu kaikki ja tietysti yhtä aikaa. Aamulla otetaan ilmoittautuvat ratsastajat vastaan, tarkistetaan rokotukset (onneksi vain hevoselta) ja annetaan ratsastajalle kisakansio, jossa on numerolappu ratsastajalle ja huoltajalle sekä kartat ja eläinlääkärin tarkistuslomake.
Kilpailun kuluessa otetaan ylös ratsukoiden tauolle saapumiset ja tieto jatkamaan pääsystä. Equipe, tuo vihattu ja rakastettu ohjelma laskee kaiken puolestasi, mutta saattaa myös jumittaa tai pyörtyä juuri ratkaisevalla hetkellä. Silloin kun homma toimii, se menee suunnilleen näin: ensin merkataan taukoportin ilmoittama saapumisaika. Seuraavaksi merkataan sykeportille saapumisaika. Tässä kohtaa Equipe kertoo jos ratsukko on muninut liian kauan huilaamassa (=hylky). Sitten odotellaan vielä syke, raja on 64 ja Equipe kyllä tietää senkin, että jos meni yli niin otetaan hetken päästä uusi yritys mikäli 20 minuutissa on vielä minuutteja jäljellä. Hyväksytyn tarkastuksen jälkeen Equipe kertoo ratsukon seuraavalle etapille lähtöajan 30 tai 40 minuutin tauon jälkeen. Tämä kerrotaan la-puhelimen välityksellä sykeportille, joka antaa tiedon ratsastajalle. Maaliin saapuvilla ratsukoilla taas on 30 min aikaa saapua lopputarkastukseen, mutta tarkastus pitää läpäistä kerrasta.
1-tason luokat ovat helppoa kamaa kun kaikki hyväksytyn tuloksen saaneet ovat samanarvoisia. 3-tasolla nopeusluokissa maaliintulojärjestys kertoo palkittavat. 2-tasolla on mahdollista käyttää pisteytystä, jossa pisteet määräytyvät nopeuden ja palautumisen perusteella. Kiva pikku lisä kanslian kiireellisimpään aikaan on tämä pistelasku kyllä.
Tätä prosessia toistetaan koko kisapäivä kunnes viimeinenkin ratsukko on kirjattu saapuneeksi ja tarkastetuksi. Samalla kirjataan tuloksia myös hevosten kilpailukirjoihin sekä kirjoitetaan kunniakirjoja ja katsotaan palkintoruusukkeet sekä palkinnot. 
Loppupäivästä kun kansliassa tehdään kaikkea edellämainittua yhtä aikaa, loppupäivästä alkavat kilpailijat vielä palauttaa kilpailukansioitaan ja nekin pitäisi tarkistaa että kaikki sinne kuuluva on myös siellä seuraavaa käyttökertaa varten.

Ja sitten kun tähän hommaan hurahtaa pahemman kerran kuten esim. allekirjoittanut, on mahdollista kouluttautua tuomariksi tai stewardiksi. Se tapahtuu käymällä ensin koulutus (joita on viime aikoina ollut harmillisen vähän) ja tekemällä vaaditut harjoittelut kisoissa. Mutta se on jo toinen stoori, palataan siihen sitten myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti