lauantai 28. maaliskuuta 2015

Täti pääsi kotoa pois (eli Marcin Machin kurssi ja hallikenttäkisoista kuulumisia)

Hevoskouluttaja ja stunt-ratsastaja oli tänään pitämässä kurssia Chevalux- tallilla Koskella. Koska paikka on meiltä vajaan puolen tunnin matkan päässä, päätin lähteä kuunteluoppilaaksi paikan päälle. Yllättäen rakas siippani halusi lähteä mukaan kurssia katsomaan joten kaasuttelimme kaksissa miehin paikalle hieman ennen klo 11.


Marcin piti ensin demon oman hevosensa kanssa ja kertoi samalla itsestään ja tavastaan toimia. Hänen oma hevosensa oli omakasvattinsa, jonka hän oli myynyt kilpahevoseksi tytölle joka kilpaili sillä 130 - 140 tasolla. Tyttö perusti perheen ja oli yrittänyt myydä hevosta siinä onnistumatta vuoden verran, jonka jälkeen Marcin osti sen itselleen takaisin. Vaikeasta hevosesta tuli väkijoukon edessä naruriimulla esiintyvä ratsu, joka käveli sillat, hyppäsi esteet, laukkasi tolppien ohi ratsastajan huitoessa miekalla tolppien päistä kaalit kahtia. Lopuksi he vielä hyppäsivät pelkällä kaulanarulla, hevonen hyppäsi myös käskystä pystyyn ja meni lopulta maahan makaamaan.


Demon jälkeen maneesiin tuli neljä hevosta maastakäsittelyharjoituksiin. Ensimmäinen tehtävä oli kävellä sillan yli poikittain, tästä kaikki selvisivät suht helposti. Seuraavaksi tultiin siltaa pitkin taluttajan perässä. Alkuun tuli jokusia ohituksia, mutta nopeasti kaikki hiffasivat kopsutella siltaa pitkin. Sitten siirryttiin kulkemaan kahden estetolpan välistä, joista sojotti vaahtomuovisia pötkylöitä. Tässä tuli jo tökkiä useammalle, hauska oli nähdä miten jokainen hevonen reagoi omalla tavallaan. Estehevonen ratkaisi ongelman simppelisti hyppäämällä koko roskasta yli, nuori puoliverinen luotti vauhtiin ja kaksi muuta pykivät omalla tavallaan. Aika pienillä korjauksilla alkoi homma kaikilla pelittämään, lähinnä taluttajia korjaamalla saatiin hevoset kulkemaan koko ajan pienemmästä välistä.

Ikävä kyllä meillä oli niin kiireinen aikataulu että jouduimme lähtemään pois jo ennen kurssin loppua, mutta mukava kokemus oli silti.
Olen nähnyt Kari Vepsän jokusen kerran aiemmin ja siinä missä hän kertoo tekevänsä asiat luonnollisen hevosmiestaidon keinoin, Marcin ei halua edustaa mitään "suuntaa". Kuitenkin molemmat tekevät asioita lähes identtisesti. Marcin on ehkä rock-versio Vepsästä, mutta taitavia ovat toki molemmat.

Viime viikonloppuna oli Ypäjällä hallikenttäkilpailut ja pitihän sinne sitten lähteä Lauraa ja Vilskettä katsomaan. Hallissa oli pirun kylmä mutta ajattelin silti koittaa saada videokuvaa radasta. Yllättävän hyvin se kyllä onnistuikin vaikka hallissa on aina hiukan hämärää ja kuvaaja hytisi ja tutisi.
Komiasti taas pistelivät menemään, porukassa oli kuitenkin useampi maajoukkueratsastajakin ja suurin osa muita kuin suokinturrikkaita. Vaikka olen jo vuosia käynyt katsomassa kasvattini kisoja, kyllä se silti joka kerta pistää muutaman kerran nielaisemaan ja silmäkulman kostumaan kun heidät kuulutetaan radalle. On vähän niinkuin lasten päiväkodin joulujuhlassa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti