keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Nordic-Baltic Championships Jämsä 15.-17.6

Tänä vuonna oli Suomen vuoro järjestää NBCH-kisat ja ne otti järjestettäväkseen Riemuratsukot, paikkana Morva Jämsänkoskella. Ilmoittautuneita oli Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Kansalliset luokat mukaan luettuna yli 60 hevosta, melkoinen määrä suomen mittakaavassa siis.
 
Kuva: Salla Kuikka

Alunperin meitä oli tarkoitus lähteä apukäsiksi kolme henkilöä, mutta erinäisten esteiden jälkeen ajelin Jämsään yksikseni perjantaina aamupäivästä. 
Tehtävästäni tiesin sen verran että kansliaan ollaan menossa, KV-luokkien osalta paikalla oli erillinen automaattinen tulospalvelu jolle piti pitää backuppia sekä kansallisten luokkien tulospalvelu kokonaisuudessaan.
 
Tallialueella vahtina.

Pääsin perille tallialueena toimivalle Lampisten tilalle puolilta päivin ja kansliassa oli jo jonoksi asti ilmoittautuvia. Avustelin siinä kolmantena pyöränä, välissä poikettiin hiukan tulostinkaupoilla ja taas päivystettiin kansliassa kunnes hevostarkastukset alkoivat klo 16. Sinne sain pestin numeronpiirtäjäksi tarkastettujen hevosten kankkuihin, samalla oli kiva seurata tarkastusten kulkua. 
Ikävä kyllä muutama suomalaisratsukko ei saanut lähtölupaa josta seurasikin melkoinen polemiikki myöhemmin SM-kisastatuksen tiimoilta.
Tarkastusten loputtua olin vielä hetken tallialueella valvojana jonka jälkeen ajelin kisakeskukseen Morvaan laittamaan kansliaa kuntoon. Majatalo Morvan pihapiiri on todella kaunis ja sopi hyvin kisakeskukseksi, tilaa oli hyvin huoltoalueelle ja hevostarkastus oli kauniilla nurmikentällä. Kansliatilana toimi kellarikerroksen autotalli jossa oli mukavasti tilaa eikä lämpökään noussut hikiseksi päivän aikana.
Auttelin vielä doping- ja hoitokarsinoiden fiksaamisessa ulkomaisen eläinlääkärin toiveiden mukaiseksi ja lopulta kello näytti puoltayötä kun ajelin majoituspaikkaani Lampisille.
 
Lähtöä odotellessa kukonlaulun aikaan.

Aamulla herätys oli klo 5 ja aluksi menin avustamaan seuranta-ja ajanottolaitteiden toimittamisessa ratsukoille. Ilma oli onneksi kaunis ja aurinkoinen, ensimmäinen luokka starttasi klo 06:00 ja seuraavat siitä puolen tunnin välein.
Seuraavaksi ajelin Morvaan ja pyöräytettiin kanslia käyntiin. Sain kavereita kaksin kappalein, joten homma oli mukavasti hallussa. Lisähommaksi saimme hoitaa palkintojen (arvo yli 9000€, huikeaa!) jakamisen luokittain valmiiksi. Onneksi Börjes oli lahjoittanut isoja kasseja jotka laitettiin jonoon osallistujamäärän mukaan luokittain ja vähennettiin sitten lukumäärää hylättyjen mukaan pitkin päivää. 
 
Huoltoalue Morvassa.

Jämsän reitit ovat tunnetusti suurilla korkeuseroilla varustetut, itseä pelotti jo autollakin ajaa niitä mäkiä :D. Tähän lisättynä kuuma kesäkeli näkyi kyllä tilastoissa, hylättyjä tuli melko paljon. Senioreiden PM-luokassa kaksi Norjan ratsukkoa pelasi upporikasta tai rutiköyhää tulemalla maaliin todella reippaasti mutta valitettavasti molemmat hylättiin lopputarkastuksessa. Lopulta luokkia alkoi tulemaan valmiiksi ja palkintojenjaot totetutettiin niin, että kolme parasta palkittiin ruusukkein ja PM-luokat sitten kokonaisuudessaan ennen iltajuhlan alkua.
Mieltä lämmitti myös kovasti 69-vuotiaan Ritva Lampisen eli Mummelin hyväksytty suoritus 80km matkalla, jota hän ratsasti pojantyttärensä kanssa.
 
Norjalla oli tiimihenki kohdillaan :) Kuva: Salla Kuikka


Ruotsin tiimivärejä. Kuva: Salla Kuikka

SM-luokkien palkinta taas meni aivan farssiksi. Yleisissä kilpailusäännöissä lukee, että SM-tittelistä voidaan kilpailla jos kilpailuun osallistuu minimissään 5 ratsukkoa, muussa tapauksessa kilpaillaan lajimestaruudesta. Tänä vuonna oltiin erittäin iloisia että sekä senioreille että junioreille pystyttiin järjestämään omat luokkansa koska molempiin oli 5 osallistujaa.
Suomen kilpailusäännöissä ei määritellä milloin kilpailu on alkanut, mutta lajisäännöissä lukee että mikäli ratkaisua ei löydy lajisäännöistä, se voidaan katsoa FEI-säännöistä. FEI-säännöissä lukee että kilpailu alkaa tuntia ennen ensimmäistä hevostarkastusta, eli kaikki hevostarkastukseen osallistuvat ovat osallistuneet kilpailuun vaikka tulisivat hylätyksi lähtötarkastuksessa.
Näillä tiedoilla luulimme kaikki että homma on kunnossa vaikka kummastakin luokasta yksi ratsukko hylättiin alkutarkastuksessa. Asia oli vielä tarkistettu liitosta josta tuli varmistus, että näin on juu.
Jostain syystä kilpailun steward otti asiakseen alkaa muuttamaan tätä asiaa, koska hänen mielestään tässä tilanteessa piti kilpailla lajimestaruudesta. Hän alkoi itse soittelemaan liittoon (lauantaina!!) ja sai lopulta muutettua liiton kannan vaikka TPJ yrittikin asiaa myös sinnepäin selittää.
Junioreiden voittaja oli tullut jo maaliin ja kuulutettu suomenmestariksi ja vähän myöhemmin kerrottiinkin että eipäskun oletkin lajimestari. Mielestäni tämä oli melkoinen pohjanoteeraus tältä stewardilta ja liitolta. 
 
Palkintojenjako NBCH CEI**120km. Kuva: Salla Kuikka

Kilpailun loputtua oli PM-luokkien ja joukkuekilpailujen palkintojenjako sekä iltajuhla. Paikalla oli kiva orkesteri soittamassa musiikkia ja illallinen syötiin seisovasta pöydästä. Ruoka oli kertakaikkisen hyvää kuten myös tunnelma, suuri osa väestä oli vanhoja tuttuja keskenään ja muutenkin matkaratsastusväki on ns. "yhtä perhettä" yli rajojen.
Maha pinkeänä ajelin loppuillasta taas Lampisille nukkumaan ja aamusella suuntasin hyvissä ajoin kohti kotia.

Lopulliset tulokset KV-luokkien osalta löytyvät täältä ja kansallisten luokkien tulokset Kipasta. Lisää kuvia: Salla Kuikka
PM ja samalla SM-kultaa CEI**120-luokassa voitti Ines Beilmann hevosella Local Sunshine,  junnujen 80km PM-kultaa Norjan Sofie Dahl Larsen hevosella Al Samah. Senioreiden joukkuekulta meni Ruotsiin Suomen ollessa kolmas ja junioreiden Norjaan Suomen ollessa neljäs.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti