Ypäjän kisoissa 2012 |
Pian uusien sääntöjen julkistamisen jälkeen alkoivat ihmiset heräämään, että hyvänen aika, näillä säännöillä ei 1-tason kisoja järjestetä enää lainkaan. Esim. Sisuratsukot ovat panostaneet nimenomaan pelkkien seurakisojen järjestämiseen, jotta kynnys lajissa kilpailemsen aloittamiseen olisi matalampi. Rokotussäännöt kun tulevat vastaan vasta alueluokissa, eli nykyisellä 2-tasolla. SuMaRa on kisansa järjestänyt lähes aina alue- tai kansallisina, mutta meillä tuli vastaan alustava tieto, että jos järjestää 2-tason kisoissa 1-tason luokan, pitää siihen osallistuvilla olla silti D-lupa, eli entinen aluelupa. Onneksi lopulta tämä tieto osoittautui vääräksi.
Tähän syssyyn osui myös tuomarikoulutus, johon olin ilmoittautunut ja siellä asioita käytiin läpi sellaisella kiihkolla että itse koulutus meinasi jäädä sivurooliin. No, koulutus on käyty ja koekin suoritettu, nyt odotellaan menikö koe läpi. Jos tuomariksi halajaa, pitäisi hyväksytyn kokeen jälkeen alkaa suorittaa tuomariharjoitteluja.
Sääntömuutoksen pohjalta Sisuratsukot ilmoitti peruvansa kaikki tälle vuodelle suunnittelemansa kilpailut, mukaanlukien muut kuin 1-tason kisat eli myös SM-kilpailut. Sieltä suunnalta perustettiin myös adressi sääntöjen muuttamiseksi niin, että 1-tasolle saataisiin pidempiä matkoja. SuMaRa otti myös asiaan kantaa ja lähetti kirjelmän komitealle ja liittoon.
Ikävä kyllä tässä asiassa tuli aika vastaan. Komitea kokoontui pikaisesti ja sai kuin saikin 1-tason kilometrimäärää nostettua 29 kilometriin, muttei sen pidemmäksi. Isompi muutos vaatisi todennäköisesti suurempia sääntömuutoksia ja koska vuoden ensimmäiset kilpailut ovat tulevana viikonloppuna, pitää sääntöjen olla tälle vuodelle valmiit.
SuMaRa oli muutenkin päättänyt pitää vain neljät kilpailut tänä vuonna joten pärjäämme näillä säännöillä, mutta varmasti ensi vuodelle lähtee tukko toiveita muutoksiin. Harmittaa Sisujen puolesta ja muutenkin lajin kannalta riitely on aina huonoksi.
Itse olen sitä mieltä, että 1-tasolla voisi hyvinkin olla myös n. 40km matka, jotta voisi treenata myös kilpailua jossa on välitauko. Toki sitä voi harjoitella vaikka sillä tämänhetkisellä maksimimatkalla 29km, mutta kisajärjestäjän näkökulmasta olisi aina parempi jos kisoissa olisi 3 luokkaa kahden sijasta. Eläinlääkäri pitää kuitenkin olla jo 1-tason kisoissa ja se on suurin yksittäinen menoerä kilpailujärjestäjälle.
Matkaratsastukseen tarvitaan lisää harrastajia ja uskon että nämä matalan kynnyksen kilpailut lisäävät pienellä viiveellä osanottajia myös 2- ja korkeampien tasojen kisoihin. Hevosen rokottaminen ratsastussääntöjen mukaisesti sekä lupamaksut tuntuvat kovilta satunnaiselle tai aloittavalle kisaajalle.
Toisaalta on tietysti olemassa se vaara, että jos kisoja järjestetään lähekkäin/päällekkäin, ne syövät osallistujia kuten esim. tässä meidänkin alueella on este- ja koulukisoissa usein käynyt. Matkaratsastus on kuitenkin ainakin toistaiseksi niin pieni laji ja seurat tekevät tiivistä yhteistyötä joten uskoisin että pelisäännöt kyllä saataisiin luotua.