lauantai 9. elokuuta 2014

Matkaratsastuksen SM-kisat

Suomen Mestari 2014 Emma Siuvo - El Sahram ja
hopeamitalisti Olli Tahkokallio - Alea ox

Edustamamme seura SuMaRa eli Suomen Matkaratsastusseura järjesti tänä vuonna normaalien seura/alue/kansallisten kisojen lisäksi myös kahdet isommat kisat, ensin kansainväliset kilpailut maaliskuussa ja Suomenmestaruuskilpailut tänä viikonloppuna.
Koska itselläni ei ole nyt kisoihin valmista hevosta, lupauduin tietenkin mukaan järjestelyihin ja kisapäivälle toimihenkilöksi.

Ennen kisapäivää on toki jo tapahtunut paljon asioita, omalta osaltani sponsorien hankintaa, julisteiden levittelyä, käsiohjelman tekoa ja suunnittelua porukan kanssa sekä naamakkain että sähköisesti.

Perjantaina töistä päästyäni pakkasin asuntovaunuun kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta ja starttasimme kohti kisakeskusta, joka sijaitsi Liesjärvellä Iso-Herttuan upealla tilalla. Isäntä joutui kuskaamaan perille asti minut ja Kaijan, koska en hurjimmissa kuvitelmissanikaan uskoisi selviäväni peruutuksesta tuon asuntovaunun rotiskon kanssa, koska hevoskuljetuskopin kääntäminenkin vaatii lentokentän verran tilaa sekä tuskanhikeä, kyyneleitä ja nolouteen asti aikaa.

Perille päästyämme autoimme kisakeskuksen rakentamisessa, paljon piti vetää väliaikaisia aitoja, kantaa puomeja, viritellä kylttejä sun muuta. SM-luokan hevoset saapuivat paikalle myös illan aikana ja eläinlääkärinkin tarkisti ne jo aamun starttia varten valmiiksi. 

Aamulla herätys oli kello viiden jälkeen, aamupalan jälkeen vielä viimeisiä järjestelytohinoita ja lipun nostoon klo 6:45. Aamu oli kaunis ja tunnelma juhlava. Kello 7:00 starttasivat SM-luokkalaiset 97 kilometrin ensimmäiselle etapille, jolla matkaa oli 32km. Tästä eteenpäin noin tunnin välein lähtivät matkaan myös muut luokat, joilla oli pituutta 65 kilometristä 16,5 kilometriin. 

Minun hommani oli ajanotto sykeportilla (koska yksien kisojen aiemmalla kokemuksella se on ainoa homma jota osaan tehdä) eli kirjasin ylös ajan, milloin ratsukko ilmoittautui eläinlääkärin tarkastukseen. 

Matkaratsastuskisahan etenee niin, että 30km pidemmillä matkoilla matka jaetaan pätkiin joiden välissä on eläinlääkärin tarkastus ja tauko. Eli kun ratsu saapuu tauolle, kirjataan ylös ensimmäinen aika (tämä oli Kaijan homma). Tästä ajasta 20 min kuluessa ratsukon pitää saapua eläinlääkärin tarkastukseen. Ratsukon ilmoittautuessa kirjataan ylös toinen aika (sykeaika), josta lasketaan alkavaksi pakollinen taukoaika, mikäli ratsu pääsee läpi eläinlääkärin tarkastuksesta. 
Tämän päivän tauot olivat etapin pituudesta riippuen joko 30 tai 40 min. Kaikki etapit suoritettuaan ratsukko saapuu maaliin ja ilmoittautuu viimeistään 30 minuutin kuluttua viimeiseen eläinlääkärin tarkastukseen.


Maalissa ekana!

Esimerkkinä Suomen Mestarin suoritus:

  • Lähtö klo 7:00, ensimmäinen etappi 32km. 

Taukoportilla kello pysähtyy lukemaan 8:48:16. Sykeportilla ratsukko ilmoittautuu pikaisen hengähtämisen ja satulan riisumisen jälkeen klo 8:49:34. Tarkastus menee läpi ja ensimmäinen tauko on 40 minuuttia.

  • Ratsukko starttaa toiselle etapille klo 9:29:34. Matkan pituus 16,5 km.

Taukoportilla taas klo 10:30:12. Sykeportille nopeasti klo 10:32:01. Toinen tauko 30min.

  • Kolmannelle etapille lähtö klo 11:02:01. Matkaa 32km.

Taukoportilla klo 13:21:46. Hevonen palautuu edelleen nopeasti ja ratsukko ilmoittautuu sykeportilla klo 13:25:00. Kolmas tauko 40min.

  • Neljännelle etapille lähtö klo 14:05:00. Matkaa 16,5km.

Ratsukko laukkaa maaliin yleisön hurratessa. Kello pysähtyy aikaan 15:38:11.
Viimeiseen tarkastukseen ratsukko saapuu vaaditiun 30 minuutin sisällä ja jännitys tiivistyy, meneekö tarkastus läpi? Meneehän se, pulssi on 43 eli reippaasti ylärajan 64 alle ja liikkeet ok.

Homa sujui hyvin, ratsukoita tuli melko tasaisesti tarkastuksiin eikä ruuhkaa päässyt juurikaan syntymään. SM-luokasta yksi keskeytti toisella etapilla ja yksi ei päässyt jatkamaan viimeiseltä tauolta, mutta kaksi ratsukkoa pääsi hyväksytysti maaliin ja näin saatiin SM-kulta ja -hopeamitalistit vuodelle 2014. 

Paikkana Iso-Herttuan tila on upea, kisajärjestelyt menivät mukavasti koska tilat ovat hienot ja käytännölliset ja isäntäväki erittäin mukavaa. Reitit ovat hienot ja näin keskikesälläkin hyvässä kunnossa. Tilalla järjestetään suosittuja hevosvaelluksia sekä maatilamajoitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti